Cuba, eliberarea sexuala si… politica

Un articol de Dumitru Radu Popa

Nu s-a potrivit poate niciodata mai bine sloganul faimos al lui Fidel Castro: „Totul pentru Revolutie, nimic impotriva Revolutiei!“ decât in cazul pe care il voi relata in rândurile ce urmeaza.

Mariela Castro, fiica cea mai mica a lui Raul, deci nepoata Marelui Fidel, conduce la Havana Centrul National de Educatie Sexuala (Cenesex). Nu cu multe zile in urma, ea a concediat-o pe discipola sa cea mai apreciata, cea mai iubita si intima. Vina ei? S-a indragostit de un dusman al Revolutiei. „Pacatoasa“ e o frumoasa trans-sexuala pe nume Wendy Irepa, in virsta de 36 de ani care de multa vreme lucra ca asistenta personala a Marielei. Raporturile dintre Mariela si Wendy s-au deteriorat când fiica presedintelui Cubei a aflat ca asistenta sa vrea sa se casatoreasca cu un homosexual, Ignacio Estrada, care militeaza intr-o organizatie dizidenta si a organizat la Havana o Gay Pride Parade independenta.
„Am vrut sa o invit pe Mariela la casatorie si la inceput a acceptat cu entuziasm, urma chiar sa-mi fie martora, spune Wendy Irepa.  Mai târziu, dupa ce a aflat ca sotul meu va fi Ignacio si s-a informat asupra lui, mi-a comunicat ca nu aveam nici o sansa ca ea sa mai vina la casatoria mea cu un cunoscut dizident al regimului. Din acel moment a inceput sa vada in mine un dusman si un permanent pericol“.
In cadrul organizatiei Cenesex Wendy avea o pozitie de foarte mare raspundere. Era ea cea care gusta mâncarea Marielei, deschidea toata corespondenta, pachetele ba pâna si darurile pe care fiica Presedintelui le primea. Astfel, pe lânga alte indatoriri, ea era un fel de bodyguard care se ocupa cu protectia Marielei si prevenirea unui posibil atentat. Dupa anuntarea casatoriei cu Ignacio, Mariela i-a intors spatele fara nici un scrupul, a indepartat-o de ea, i-a dat sarcina sa faca curat in camerele Centrului si a somat-o sa-si dea demisia.
Dar Wendy nu era numai o importanta si extrem de apropiata colaboratoare a Marielei, ea devenise in decursul anilor o emblema a institutiei conduse de nepoata lui Fidel. O insotea pe Mariela la toate intâlnirile oficiale si la congresele internationale, fiind prezentata ca un simbol al noii politici cubane fata de sexualitate. De fapt, in vreme ce unchiul Fidel si tatal Raul construisera lagare pentru reeducarea homosexualilor, ea lupta imputriva machoismului barbatilor cubanezi si pentru afirmarea libera a orientarilor sexuale. In acest context, Wendy era exemplul perfect. Inca de mica, dupa ce fusese inregistrata anagrafic de sex masculin, a fost maltratata de parinti si copiii din jur pentru ca se juca mereu cu papusi, scoala a discriminat-o si trimis-o la un centru de reformare. Cel mai important moment din viata ei a fost intâlnirea cu Mariela la Cenesex, care a ajutat-o cu fonduri sa-si faca operatia si sa-si schimbe identitatea de la barbat la femeie.
Pentru activitatea ei in favoarea minoritatilor sexuale, Mariela Castro a devenit in acesti ani un fel de bomboana de pe tort a regimului de la Havana. A dat interviuri in „New York Times“, a fost curtata si rasfatata in presa occidentala si dobândise imaginea de personalitate antidogmatica, anticonformista, de potential líder reformator. In asa masura incât, impreuna cu fratele ei Alejandro, se afla in top ten printre figurile care sa conduca tara in viitor, odata Fidel si Raul Castro disparuti din arena vietii publice.
In mod evident, insa, din cele ce s-au vazut, libertatea sexuala e un aspect iar cea politica un cu total altul. Ca sa nu mai mentionam ca Wendy si-a ales o zi cu totul gresita pentru casatorie: 13 august, data de nastere a lui Fidel, care va implini 85 de ani. Iar ca totul sa se incurce si mai tare, martor la nunta lui Wendy va fi o acerba inamica a Marielei: Yoani Sanchez, bloggera dizidenta care a acceptat cu entuziasm cererea cuplului…

Un comentariu

Comentariile sunt închise.