2 artisti germani si 3 ateliere de creativitate la MTR

Atelierul de creativitate al Muzeului Taranului Român împreuna cu Klanghütte Dresden va pregatesc trei ateliere mai mult decât captivante în luna mai. Atelierele, coordonate de artistii Hannes Heyne si Andreea Botezan, se adreseaza atât copiilor cât si adultilor. Înscrierile au început marti, 12 aprilie 2011.

Atelier de tiparit cu Andreea Botezan

marti, 3 mai, de la ora 13.00 si de la ora 15.00

Pe hârtie si pe pânza, cu stampile si matrite din diferite materiale imprimam si tiparim.

Ce este imprimatul? „O urma“ lasata cu mâna, cu un obiect, cu ceva prelucrat, de la simple stampile din cartofi sau linogravura pâna la tehnici mai elaborate cum ar fi gravura pe placuta de cupru. Imagini unicat rezultate din linii ce se întrepatrund, puncte sau forme dublate de culoare sau pur si simplu alb-negru. Materiale diferite ne stau la dispozitie: hârtie transparenta sau colorata, hârtie subtire de orez sau groasa, carton, pânza de in. Presa cu cilindru ne ajuta sa transferam mai bine pe hârtie modelul lucrat pe matrita, dar si cu ajutorul altor tehnici manuale si instrumente inedite. Cu matrita realizata putem tipari mai multe lucrari. Ele pot fi apoi semnate de autori si o parte dintre acestea vor fi prezentate la expozitia inedita „Urma“ însotite de texte si alte surprize sonore.

Durata unui atelier: o ora si jumatate

Participanti: copii de la 8 ani si adulti, maxim 10 persoane într-o grupa

Taxa de participare: 20 lei de persoana pe atelier

Atelier de construit instrumente muzicale

cu Hannes Heyne si cu Andreea Botezan

miercuri, 4 mai, de la ora 13.00 si de la ora 15.00

Sunete din natura, ciripit de pasari, vânt si frunze care fosnesc, dar si alte sunete vor fi re-descoperite prin lucrul cu materiale naturale. Micile instrumente pot crea efecte sonore speciale, unele mai noi, altele mai vechi si ne deschid poarta catre o lume plina de legende, de învataturi si de bucurie.

Lucrul direct cu materiale naturale cum ar fi: lemn, bambus, nuci, seminte, piele, lut pun la încercare iscusinta mâinilor, sensibilitatea, imaginatia si întreg corpul. Vom taia cu fierastraie speciale, vom pili si slefui, vom potrivi lemnisoare si tuburi pentru fluiere, xilofoane, ciripitori, tobite si alte instrumente nastrusnice. În functie de vârsta, fiecare va putea alege din peste 8 instrumente pe acela care i se potriveste.

Copiii mai mici de 8 ani pot fi însotiti de un parinte. Atelierele se adreseaza copiilor între 7 si 12 ani.

Un atelier de construit instrumente dureaza o ora si jumatate.

În cadrul unui atelier fiecare poate construi unul pâna la 2 instrumente, în functie de abilitati, vârsta.

Taxa de participare: 20 lei de persoana pe atelier

Povestea muzicala – Jonnas si sunetul fermecat

cu Hannes Heyne si cu Andreea Botezan

joi, 5 mai, de la ora 13.00 si de la ora 14.00

Calatoria unui baietel în cautarea sunetului fermecat: de sus, de la munte – unde oile poarta la gât clopotei si iarba fosneste la trecerea vreunui soricel, Jonnas porneste la drum împreuna cu prietenul lui cel mai bun. În drumul lui învata sa vada nu doar cu ochii dar… si cu urechile: soarele care straluceste, râul cum curge, picaturile de ploaie, tropaitul calului. Atent si curios, Jonnas trece cu bine prin multe peripetii pâna ajunge dincolo de mare, pe o insula. Acolo oamenii vorbesc alta limba. Cum se va întelege Jonnas cu acesti oameni si unde va gasi sunetul fermecat vom afla împreuna.

Povestea este însotita de cântece, jocuri si multe instrumente muzicale inedite din Indonezia, Mexic, Peru, Australia, Estonia, India, China, Africa, Vietnam, România, Germania, Nepal. Modul interactiv de lucru va oferi tuturor posibilitatea de a cânta la aceste instrumente si a ne bucura împreuna prin muzica si povesti.

Durata atelierului: 45 minute

Participanti: copii de la 5 ani si adulti. De preferat, copiii mai mici de 7 ani sa fie însotiti de parinti.

Maxim 20 de participanti într-o grupa.

Taxa de participare: 10 lei de persoana pe atelier

Informatii si înscrieri la telefon 0741 23 26 25.