Joaca de-a timpul la Muzeul National al Taranului Roman

Luati un ziar.
Rupeti-l în bucati mici.
Puneti bucatile de ziar la înmuiat într-o galetusa.
Agitati-le încetisor.
Scoateti bucatile una dupa alta.
Aplicati-le pe mulajul de lut în ordinea în care le extrageti.
Nu, nu e dada… este atelierul de masti din papier-maché, este Joaca de-a timpul.
Pentru ca anul trecut am avut mare succes cu Joaca de lut, anul acesta continuam cu un nou proiect… Joaca de-a timpul.
Si pentru ca 2011 este Anul European al Voluntariatului, proiectul nostru a fost realizat de voluntari pentru voluntari. Treizeci de tineri voluntari ai MTR vor ajuta artistii în realizarea unei serii de 7 ateliere de învatare a unor mestesuguri traditionale. Atelierele se adreseaza copiilor care provin din medii defavorizate.
Atelier de masti cu artistul papusar Beatrice Iordan
La Lasatul Secului, în Banat, se serbeaza Farsangul, o parada a mastilor. Este un obicei care, prin ironia, satira si parodia resimtite în textele rostite, se purifica întreaga comunitate de raul facut în anul care a trecut.
În luna martie respectam acest obicei si ne punem pe confectionat masti din papier-maché îndrumati de artistul papusar Beatrice Iordan.
Atelier de lut cu artistul ceramist Monika Paduret
Al doilea atelier se va desfasura în luna aprilie, cand reîncep muncile agricole si au loc practici cu scopul protejarii spatiului domestic. De altfel, Sfantul Gheorghe, cel care tine cheile anotimpului cald, sarbatorit de 23 aprilie, este considerat patronul gospodariei si al animalelor. Tema atelierului propus este de a recrea spatiul gospodariei, facand apel la unul dintre cel mai la-ndemana materiale folosit în lumea satului: lutul.
Atelier pasla cu artistul Ioana Tanase
La începutul lunii mai, la munte, oaia este personajul principal: se pornesc stanele, se masoara laptele, se începe prelucrarea lanii. Nimeni nu lipseste de la Sambra Oilor: barbatii care tocmesc ciobanii si mulg oile, femeile care pregatesc festinul, copiii care alearga printre fustele mamelor.
Atelierul din aceasta luna va fi dedicat lanii. Sub îndrumarea artistului Ioana Tanase, copiii si voluntarii vor învata sa faca pasla si sa confectioneze mici obiecte din acest material.
Atelier de podoabe traditionale cu etnologul Anamaria Iuga
În iunie, Sanzienele ne învaluie în povesti despre zane si fete frumoase, pe care le însiram apoi, sub forma de margele si le punem la gat. Propunem un atelier de zgardane cum se fac în Maramures.
Atelier de papusi din fan cu specialistul în comunicare Valentina Bacu
În satele de munte, peisajul este presarat de capite de fan si legende despre sarbatorile cand e interzis sa lucrezi cu fanul. În preajma sarbatorii Sfintii Apostoli Petru si Pavel, 29 iunie, dorim sa le aratam copiilor frumusetea legendelor, într-o maniera ludica. De aceea, propunem un atelier de confectionare papusi din fan, care sa întrupeze personajele de poveste.
Atelier de icoane pe sticla cu artistul Bogdan Herascu
Dupa vacanta de vara, revenim în septembrie cu un atelier de pictat icoane pe sticla. În preajma sarbatorii dedicate Crucii – 14 septembrie, artistul Bogdan Herascu va initia voluntarii si copiii într-o lume a culorii, regulilor si creativitatii, punand micii mestesugari în situatia de a trai timpul religios în alt mod.
Atelier de muzica cu etnomuzicologul Florin Iordan
Si daca de Sfantul Gheorghe s-au deschis portile cerului pentru anotimpul cald, de Sfantul Dumitru, pe 26 octombrie, începe frigul. Activitatile de la camp sunt înlocuite treptat cu cele dedicate spatiului domestic. Fanul este adus acasa, se culeg roadele campului, se întorc oile de la munte. Va fi organizat un atelier de muzica, condus de etnomuzicologul Florin Iordan, în care voluntarii si copiii vor fi initiati în secretele muzicii fluierelor, asa cum se aude toamna, cand vin oile de la munte.

În noiembrie, la finalul proiectului, lucrarile realizate de voluntari si copii vor putea fi admirate si laudate într-o expozitie care se va deschide la Sala Acvariu.

Comentariile sunt inchise.