Internetul si cultura. Pretul libertatii pe Web

Un articol de CATALIN STURZA

„La început, Web-ul parea ca o încrucisare între un super-magazin de dulciuri si o civilizatie proaspat descalecata pe planeta Neptun“, scrie Virginia Heffernan în „The New York Times“. Însa, cu timpul, îngrijorarea ca Web-ul ar scadea valoarea continutului, si poate chiar a culturii, nu s-a dovedit, se pare, lipsita de temei.

„Web-ul a fost o sursa reala de dezorientare în industria americana a cartii, a filmului, a muzicii si a televiziunii. Asa ca am fost surprinsa când o alternativa plauzibila a Web-ului n-a venit dinspre media traditionale, care au fost, într-o asa masura, sfidate de acesta, ci dinspre lumea tehnologiei. Când au aparut, mai întâi, iPhone-urile, urmate de Kindle si apoi de iPad, a devenit evident ca e-book-urile si aplicatiile deschideau o cale de a oferi, cu târâita, indivizilor resursele Internetului, care acum puteau sa guste mostre din toata acea forta vitala fara a fi vulnerabili la comercialismul Web-ului.“

Acesta a fost, crede Virginia Heffernan, un progres enorm. „Oricine e sincer cu el însusi stie ca Web-ul a încetat sa mai fie un loc pentru consumatorii de cultura, acum un an sau doi. Crezi ca citesti Web-ul, în zilele noastre, dar de fapt el te citeste pe tine – aduna informatii despre tine, încearca sa-ti vânda tot felul de lucruri, te împinge spre alte link-uri. Pe Web, a citi înseamna a merge la cumparaturi. Si uneori nu ai chef de cumparaturi“.

„Platforma Kindle, mai ales, scrie Virginia Heffernan, mi-a adus un moment de liniste fata de zgomotul Web-ului, pe care mi-l doream de mult. E adevarat, credeam ca iubesc zgomotul Web-ului atunci când singura alternativa era sa revin la cultura analogica – dar m-am dat în vânt dupa linistea pe care am descoperit-o pe Kindle“.

Libertatea, cândva fantastica, a World Wide Web-ului nu a fost, se pare, pe gratis. „Pretul ei e un mercantilism pâna la os, care nu poate, înca, sa fie oprit. Din comoditate, pentru a îmi pastra o imagine de ansamblu si o viata sociala, înca intru pe Web, dar acum vad aceste incursiuni ca fiind cel putin la fel de riscante si de enervante, pe cât sunt de eliberatoare si de antrenante“.

Comentariile sunt inchise.