Letargia bufnitei batrâne

Un articol de NICU ILIE

Filosofie pop

De 50 de ani filosofia a murit sau e cataleptica. Ultimele contributii relevante au fost cele din analiza limbajelor complexe, cu aplicabilitate în cibernetica. Se poate deci spune, fara a fi complet superficiali, ca scopul final al filosofiei a fost aparitia computerelor, îndepartarea gândirii de om, externalizarea ei.

Dupa anii ’50 nu mai avem filosofi si nu mai avem opere filosofice. Câmpul însusi al explorarilor teoretice s-a mutat spre stiinte si teorii mult mai compacte, iar explorarea analitica a sensurilor antropice ale stiintelor are în fata un teritoriu atât de vast si de complex încât, în lipsa unui „software filosofic“, e descurajator pentru eforturile solitare ale unui om sau ale unei scoli.
Un ultim teren al „contributiilor filosofice“ este cel din preajma stiintelor sociale. Marxisti si „crestinisti“ gasesti la orice moment, oameni capabili sa treaca întreaga experienta umana prin concepte si morale neotomiste, dovedindu-si eruditia… si atât. În fapt, nici Marx, nici Cristos nu mai pot spune lucruri noi unei societati pe care au cladit-o, dar care i-a epuizat. Problematica pe care întelegerea sau întelepciunea ar trebui sa o negocieze în zilele noastre le este complet straina si de neînteles vechilor întemeietori de doctrine. Pune-l pe Kant sa-si aplice „ratiunea practica“ într-un studiu al telecomenzii! Pune-l pe Socrate sa interpreteze un talk-show! Pune-l pe Heraclit sa extraga apa din gaurile negre!
A mai fost un moment de pauza mentala a omenirii, în epoca scolastica si… în mileniul care a precedat-o. Deci sa nu luam lucrurile în tragic. Probabil prin 3500 a.d. un militar american sau nord-coreean, aidoma lui Descartes, va gasi o cale sa reintroduca ratiunea si umanismul printre polimeri, nanoroboti si clone. Dupa el vor urma si altii.
Pâna atunci nu ne ramâne decât sa dam citate din Wittgenstein si Kierkegaard, sa mai pilim putin la Saussure si Bergson si sa ne mai luminam cu câte o „adumbrire“ din Heidegger. Si sa ne încaieram între noi pe teme ca Nietzsche, Mahomed si Marx. Eternul Marx.

Comentariile sunt inchise.