Despre timp si Tara Lapusului prin ochii fotografului Razvan Voiculescu

In cel mai recent album de fotografie, lansat pe 22 noiembrie la Marriott Bucharest Grand Hotel, Razvan Voiculescu opune timpului transformat in agitatie, intr-un du-te vino continuu, de la oras curgerea lina si dinauntrul lucrurilor a timpului din Tara Lapusului.
Daca admitem ca provocarea fotografului, in general, este sa retina timpul intr-o imagine, Razvan Voiculescu pare sa ii tina piept prin capturile pline de poveste, dar si prin stilul de viata adaptat la dorinta de a-si intinde creatiile pe cat mai multe locuri din tara. Fotograful isi petrece, de altfel, mare parte din timp calatorind pe motocicleta, cu aparatul de fotografiat mereu la indemana.
Albumul este o colectie de 300 de imagini din Tara Lapusului – chipuri, emotii si locuri aduse in prim-plan. Fotografiile lui Razvan Voiculescu fac Tara Lapusului sa para o lume indepartata atat in timp cat si in spatiu; satul e, totusi, la indemana pentru oricine vrea sa evadeze din ritmul vietii citadine. Maramuresul vazut de autorul albumului e o zona care pastreaza nealterat un ritm al vietii apropiat de traditiile aparute odata cu locurile in care acestea s-au format. Departe de autenticul de muzeu, albumul fotografului intentioneaza sa recupereze un topos romanesc sufocat de clisee si sa-i redea frumusetea. „Am petrecut uneori saptamani la rand alaturi de acesti oameni, locuind in casele lor. Faceam dus in curte, la fel ca ei, cand se putea. E o lume unde nimeni nu isi incuie usile, dar din care tinerii au disparut. E multa durere, dar sunt si obiceiuri exceptionale care inca se pastreaza. Am asistat la o hora intr-o camera de cativa metri patrati, am simtit fiori pe sira spinarii. Mergeti si descoperiti astfel de locuri iesite din comun!“, indeamna Razvan Voiculescu.
Invitatul special al evenimentului a fost Grigore Lese, rapsodul maramuresean nascut intr-unul din satele din Tara Lapusului. Artistul a povestit cum l-a intalnit pe autorul albumului, cu care a reusit sa duca la bun sfarsit un „proiect“. In a doua parte a serii el a cantat alaturi de patru aromani farseroti din Cogealac melodii din aceeasi substanta cu timpul pe care il desfasoara fotografiile albumului.
Prezentarea fotografiilor a fost sustinuta de un film de unsprezece minute in care Serban Georgescu a dezvaluit pasi din realizarea celui de-al doisprezecelea album al lui Razvan Voiculescu, in Tara Lapusului, cateva dintre pragurile pe care acesta le-a calcat si unele chipuri care l-au intampinat. (R. A.)

Comentariile sunt inchise.