IEEB 4 (Bienala Internationala de Gravura Experimentala)

BIENALA INTERNATIONALA DE GRAVURA EXPERIMENTALA este un festival international de arta contemporana, axat pe gravura si formele sale experimentale. Organizat din doi in doi ani festivalul reuneste artisti vizuali, critici de arta si curatori din toata lumea interesati de cele mai noi si incitante solutii vizuale realizate prin mijloace neconventionale de multiplicare a imaginii.

ORGANIZATORI: Asociatia Experimental Project in parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti MogosoaiaOBIECTIVE:

Pentru a experimenta acolo unde se credea ca nu mai este nimic de dezvoltat / Pentru a incuraja procedeele de imprimare si multiplicare a imaginii / Pentru a inova / Pentru a promova gravura contemporana / Pentru a extinde cercul de consumatori de arta contemporana / Pentru a gândi in perspectiva / Pentru a nu fi limitat in creatie / Pentru a dialoga / Pentru a sustine profunzimea demersului artistic contemporan.PERIOADA DE DESFASURARE:

20 Noiembrie 2010 – 30 Ianuarie 2011

LOCATII:

l Centrul Cultural „Palatele Brâncovenesti“, Mogosoaia

l Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu

l Atelier 030202 – spatiu de arta contemporana, Bucuresti

l Anaid Art Gallery, Bucuresti

l Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei RomâneCURATORI IEEB4:

l Eva Möseneder – Austria

l Marta Raczek – Polonial Adrian Guta – România (curator al expozitiei Experiment in Gravura Româneasca din anii 1970-1980)ECHIPA:

Ciprian Ciuclea – Director IEEB, Presedinte al Asociatiei Experimental Project

Olivia Nitis – Curatoare consultanta, Vice-Presedinta Asociatiei Experimental Project

Andreea Micu – Asistenta de proiect

Cosmina Tanase – Consultanta Relatii Publice

Nicoleta Apostol – Asistenta de proiect (voluntariat)PREMIUL BIENALEI:

Organizatorii vor acorda Premiul Bienalei unui artist care va fi invitat intr-o rezidenta de o luna in cursul anului 2011 la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenesti“ Mogosoaia. De asemenea se va acorda E & H SCHOLARSHIP/RESIDENCY AWARD unui artist, in cursul anului 2011, in Frankfurt si Heidelberg, timp de 10 zile.CONCEPT:

IEEB prezinta o reflectie utila cu privire la starea artelor grafice astazi, cu accent pe experiment in tehnicile de multiplicare a imaginii, dar si pe inovatia adusa limbajului grafic si pozitionarea lui in perioada contemporana.

Continuând procesul inceput in editiile anterioare, IEEB va prezenta lucrari de arta multiplicabila realizate prin reproducere mecanica, digitala, tehnici de imprimare clasice dar recontextualizate, tehnologiile bazate pe calculator, interventiile video alaturate procesului de imprimare, obiectul imprimat, cartea obiect, instalatia sau actiunile filmate a unor procedee noi de imprimare, multiplicare, deteliorare sau modificare a imaginii.

Serialitatea si reproductibilitatea sunt cuvintele cheie.

Xilogravura, tehnicile de gravura in metal, litografia, serigrafia, etc vor primi o atentie speciala atunci când ele se indreapta catre un demers conceptual, cu substanta si idee.

Promovam si sustinem experimentul in gravura, noi solutii si tehnici de imprimare, dialogul cu tridimensionalul sau investigarea obiectului cu ajutorul gravurii, lucrarile dispuse serial, instalatia folosind gravura si/sau obiectul gravat. Tehnicile combinate, suporturi de imprimare neconventionale, obiectul si ready made-ul peste care se intervine cu gravura, colajul in gravura, printurile digitale sau alte posibile metode de imprimare, abordarea gravurii spre tridimensional, inregistrarea video a procesului, de la idee la imprimare sunt incurajate.CURATORI:

Editia a 4-a a Bienalei beneficiaza de prezenta a doua curatoare din Austria si Polonia, Eva Möseneder si Marta Raczek, responsabile cu selectia artistilor, tinând cont de relatia dintre tehnica si concept, traditie si inovatie, cu accent pe experiment.

Eva Möseneder este un nume important in domeniul gravurii, artista si remarcabila tehniciana, venind din mediul consacrat al orasului Salzburg, concentrat in jurul atelierului de gravura TraklHouse.

Marta Raczek este vicepresedinta Trienalei Internationale de Gravura de la Cracovia, curatoare si istoric de arta, activa in mediul artistic polonez si international, interesata de problematicile teoriilor si practicilor artistice contemporane.

Aceasta formula curatoriala mizeaza tocmai pe relatia dintre traditie si experiment, curatoarele având experiente si raportari diferite la domeniul gravurii, dar al caror interese converg catre conceptul unitar al Bienalei axat pe promovarea dimensiunii contemporane a gravurii.

In cadrul acestei editii curatorul român Adrian Guta, important istoric si critic de arta, a acceptat provocarea de a selecta importanti artisti români activi in arta anilor 1970-1980 care au inclus in preocuparile lor formule experimentale de multiplicare a imaginii, pentru expozitia conexa Experiment in Gravura Româneasca din anii 1970-1980. Expozitia are scopul de a recupera si a incuraja experimentul in gravura româneasca, de a-l face mai bine cunoscut publicului local si international.EVENIMENTELE
DIN CADRUL IEEB 4:

20 Noiembrie 2010 – deschiderea oficiala a Bienalei (Centrul Cultural Palatele Brâncovenesti, Mogosoaia)

l Expozitia principala (curatori: Eva Möseneder – AUT, Marta Raczek – POL)

l Expozitia Experiment in Gravura Româneasca: din anii 1970-1980 (curator: Adrian Guta – ROM)

22 Noiembrie 2010 (Atelier 030202)

l Expozitie de gravura experimentala contemporana mexicana (curator: Ciprian Ciuclea)

23 Noiembrie 2010 (Atelier 030202)l Conferinta: Dilemele gravurii contemporane intre traditie si experiment

24 Noiembrie 2010 (Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române, Anaid Art Gallery)l Workshop, Marcelo Balzaretti – MEX, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române

l Expozitie de gravura experimentala contemporana poloneza (curatoare Marta Raczek)

10 Ianuarie 2011 (Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu)

l Expozitie de gravura experimentala contemporana spaniola Reproduction, repetition and rebellion. Multiplicity in Spanish emergent artPentru detalii va rugam accesati site-ul oficial al Bienalei:

www.experimentalproject.ro