Sari la conținut
Autor: CATALIN STURZA
Apărut în nr. 300
2010-11-18

„The Wall Street Journal“: Pericolele colindatului

    De ce Halloweenul e cea mai sigura zi a anului

    „Halloween-ul e ziua in care pe piata americana e testata paranoia parintilor“, scrie Lenore Skenazy in „The Wall Street Journal“. „Daca o noua frica se lanseaza de Halloween, e probabil ca aceasta sa prinda si pentru restul anului“.

    „Inca de pe când eram copil, parintii erau deja ingrijorati ca vecinii ne-ar putea otravi bomboanele“, sustine Skenazy. Oamenii de pe strada ta iti zâmbesc si iti fac cu mâna in restul anului, dar e foarte probabil ca ei, de fapt, sa astepte momentul potrivit pentru a te indopa cu bomboane cu stricnina. Oricât de nebuneasca ar fi ideea, americanii cred in ea; si asta in ciuda statisticilor puse la dispozitie de Joel Best, sociolog la University of Delaware, care arata ca niciodata in istorie nu s-a inregistrat vreun caz in care vreun copil sa fie otravit de o bomboana de Halloween primita de la un strain.

    Marea majoritate a articolelor publicate de Halloween, scrie Skenazy, „le spun parintilor sa le dea copiilor o masa consistenta inainte de a porni cu colindul, pentru a nu fi tentati sa manânce dulciuri inainte de a le aduce acasa, la inspectie. De parca a fi satul  a impiedicat vreodata un copil sa manânce dulciuri primite pe degeaba“. Iar aceasta suspiciune se extinde si in restul anului. Parintii isi privesc acum vecinii drept potentiali ucigasi nu numai de Halloween. Acesta e motivul pentru care nu-si lasa copiii sa se joace in fata casei sau sa astepte, singuri, autobuzul scolii. „Sindromul ucigasului de vizavi a luat proportii virale“.

    In plus, au aparut si frici noi. „Parintii sunt avertizati an de an sa nu-si lase copii sa poarte costume care sunt prea strâmte – acestea ar putea impiedica respiratia! Dar nici prea largi – copiii ar putea sa se impiedice! Sa cada! Sa moara! A-i trata pe parinti ca pe niste idioti care nu sunt in stare sa-si dea seama ca odrasla lor se albastreste sau ca e gata sa pice in nas pare din start o atitudine perdanta, dar se pare ca si aceasta a prins“. Halloween-ul, arata Lenore Skenazy, i-a invatat pe oamenii de marketing ca parintii sunt dornici sa fie pusi in garda in legatura cu orice, indiferent cât de stupid ar fi acel lucru, si ca sunt dornici sa cumpere orice solutii oferite de piata. Vopsea pentru fata, astfel incât nici o masca sa nu obtureze câmpul vizual al copilului; dezinfectant, astfel incât copilul sa nu ia cumva contact cu vreun microb; si cea mai mare gogorita dintre toate – petreceri supravegheate de parinti, astfel incât copilul sa nu cumva „sa dea peste ceva captivant – adica „periculos“„.

    „Gânditi-va cum era Halloween-ul in acea zi a anului când hoarde de copii roiau spre strazi de unii singuri – si chiar dupa caderea serii! Distractie cât cuprinde! Pe gratis, aproape! Dar odata ce petrecerea s-a mutat intre peretii casei, pentru a-i feri pe copii de otravitorii inexistenti, a aparut toata tâmpenia. Sicriele cu baterii. Vrajitoarea angajata de o agentie. (…) Halloween-ul s-a transformat dintr-o distractie pentru faliti intr-o extravaganta de sase miliarde de dolari pe an“.

    Ultima sperietoare de Halloween: orasele si statele americane dau valuri de legi prin care impiedica persoanele condamnate pentru abuzuri sexuale sa iasa din case – si pe unii chiar sa aprinda luminile – de Halloween. Lenore Skenazy citeaza un grup de „experti“ de la un talk-show american care avertizau telespectatorii „sa nu lase copiii sa mearga cu colindul daca au mai putin de 13 ani, deoarece oamenii poarta masti, se deghizeaa, si inca exista persoane care au intentii rele“. Din nou, statisticile adunate in ultimii 30 de ani, care arata ca nu au existat cazuri de molestare a unor minori de Halloween in Statele Unite, par a nu a avea vreo semnificatie pentru mass-media.

    Elizabeth Letourneau, de la University of South Carolina, sustine ca Halloween-ul ar fi „cea mai sigura zi a anului, deoarece e incredibil de rar sa vezi intâmplându-se ceva in aceasta zi“. De ce e Halloween-ul atât de lipsit de pericole?, se intreaba Lenore Skenazy. „Pentru ca, in ciuda unui munte de teama si de interventii apocaliptice in mass-media, e inca ziua in care multi dintre noi, de toate vârstele, iesim din casa. Ciocanim la usi. Ne intâlnim unii cu ceilalti. Si toate acele daruri si colindatul construiesc esenta lucrului care ne tine in siguranta: comunitatea“.

    „Putem ucide Halloween-ul, scrie Lenore Skenazy, sau putem sa acceptam ca nu e periculos, redându-l copiilor nostri. Si apoi poate vom putea sa le redam si restul copilariei, impreuna cu el“.