Sari la conținut

„Apocalipsa“ dupa japonezi

Autor: BOGDAN DUCA
Apărut în nr. 317
2011-03-31

Japonia a fost lovita de un seism de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami urias care a distrus coastele nipone pâna la sapte kilometri in interiorul insulelor. Mai grav, o centrala atomica, puternic afectata de seism, pune in pericol vieti omenesti, iar gradul de radioactivitate in zona creste, non-stop, in mod alarmant.
Fukushima vs. Cernobâl
Cu toate acestea, numarul victimelor, pentru o tara cu o populatie atât de mare si cu aglomerari urbane enorme precum Japonia, este scazut. In câteva zile de la cutremur, viata in Japonia a intrat in relativa normalitate a reconstructiei. Bursele au fost echilibrate cu doar 10 procente din banii din „pusculita“ de rezerva a Japoniei, tara mereu pregatita in fata unor astfel de catastrofe.
Desi, categoric ingrijoratoare, situatia centralei atomo-electrice de la Fukushima este departe de a fi disperata, orice comparatie cu Cernobâlul fiind, o spun toti specialistii (mai putin cei interesati, ecologistii), absurda. Cu toate acestea, mass-media nu se lasa si tin sa ne atraga atentia asupra pericolului japonez. O mass-media iresponsabila a instaurat o stare de panica ce l-a determinat pe Barack Obama sa strige la propriu in fata camerelor de filmat ca „nu exista niciun pericol pentru America!“.
Ecologistii triumfa. Cea mai eficienta, cea mai ieftina si cea mai sigura sursa de energie (trei accidente nucleare in 60 de ani, dintre care doar unul cu consecinte dramatice – accentuate de absurdul autoritatilor comuniste) este acum acuzata de toate relele. Povestile cu energia solara, eoliana si alte forme alternative, super-scumpe si sub-rentabile, vor reveni la moda. Televiziunile românesti de stiri, apocaliptice dupa cum le stim, streseaza, zi de zi, specialistii in fizica atomica si medicii cu aceleasi intrebari, obtinând, evident, aceleasi raspunsuri.
Desigur, atâta timp cât raspunsurile sunt departe de a fi panicarde, ele vor ramâne mereu nesatisfacatoare. Asa ca… se insista. Ce conteaza ca s-a explicat de o mie de ori ca riscul unui nou Cernobâl este inexistent? Important e ca numele dezastrului prost administrat de sovietici sa fie repetat la infinit.
Isteria mass-media.
Canapea pentru japonezi

Dar altceva este interesant de urmarit in mass-media românesti. Starea de isterie intretinuta de televiziunile de stiri a determinat… intoarcerea fortata a românilor din Japonia. S-a intâmplat si in alte tari, desigur, dar la noi lucrurile capata o dimensiune aparte.
Televiziunile, cuprinse de un subit patriotism, transmit intoarcerea românilor (finantata din bani de la buget – de ce oare? Japonia nu e Libia, iar românii care locuiesc in Japonia au un nivel de trai mult mai ridicat decât „clasa de mijloc“ a tarisoarei noastre) din „infernul“ japonez. Oamenii aceia nu au vrut neaparat sa plece. Dar rudele lor, bine „informate“ de televiziunile noastre, au creat un val de presiune asupra lor. Desi trecusera cu bine de unui seism care a crescut scara Richter cu câteva grade, acum „Cernobâlul“ mass-media ii obliga pe oameni sa se intoarca…. unde?
Pai, haideti sa vedem unde. In Japonia, la o zi dupa seism au fost probleme cu alimentarea magazinelor. Nu s-a batut nimeni pentru pâine, insa. In România, saptamâna trecuta, o masa dezumanizata s-a luptat pentru… 1 kilogram de zahar la jumatate de pret, la supermarketul Billa! Tot cam atunci, o coada imensa se insira la Universitate pentru a primi la oferta (pomana – termenii sunt sinonimi in limba româna) o cana „gratis“ (practic o plateai cumparând niste plicuri de nes). Tot in România, lumea se bate pentru… niste paste si niste biscuiti dati de pomana de Uniunea Europeana.
Ca aceasta comedie absurda sa continue, cu lacrimi in ochi, intr-o atmosfera de „surprize, surprize“ (care din pacate ii face pe majoritatea românilor sa se simta bine!), ni se prezinta cum o familie din Bucuresti vrea sa isi imparta apartamentul din Berceni cu niste „sarmani japonezi“ haituiti de amenintarea nucleara. Vor sa le ofere sufrageria cu… canapea extensibila si sunt siguri ca nu se vor calca pe bataturi la toaleta, pentru ca „japonezii sunt civilizati“.
Uitam ca deocamdata (si sunt toate sansele sa nu se intâmple asa ceva) nu a murit niciun japonez de pe urma centralei de la Fukushima, dar ca, acum câtiva ani, un câine a ucis un diplomat japonez in chiar centrul Capitalei românesti. Japonezii lupta sa rezolve (si vor reusi!) problemele serioase ridicate de centrala atomica afectata de seism. Românii s-au luptat intre ei sa… adopte potaia ucigasa. Si opun o rezistenta idioata oricarei incercari de rezolvare a problemei câinilor fara stapân.
Dar, ca sa o inchei pe un ton amuzant, tin sa va anunt ca, daca voi supravietui unui cutremur de 8,9 grade, primul meu gând va fi acela de a imi reconstrui tara si viata, nu acela de a fugi… in Mogadishu, la invitatia unor somalezi binevoitori, gata sa-si imparta canapeaua cu mine.