Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Bullying politic

Bullying politic

Probabil sunt puțini cei care nu au aflat ce s-a întâmplat la deschiderea anului universitar la SNSPA. Dar, probabil, mulți au uitat deja. Printre accidente și incendii înfiorătoare, bombardați aproape zilnic cu gesturi și discuții amenințătoare, știrea de ieri este deja știrea de ieri, iar ce s-a întâmplat cu o săptămână în urmă este deja îngropat sub o stivă de titluri și reacții prin care nu mai putem vedea. Președintele Ucrainei a fost împiedicat să se adreseze Parlamentului Român, în condițiile în care aproape zilnic cad în România drone rusești care vizau porturile ucrainene. Dar și asta e știrea de ieri. Astăzi, deja, alte știri grave sunt în flux. E dificil să ne putem opri asupra faptelor care au relevanță.

Aproape în fiecare an, deschiderea anului școlar și a celui universitar este marcată de incidente. Festivitățile cu public atrag politicieni care, profitând de unele funcții administrative, fac act de prezență și, adesea, nu se pot abține de la gesturi care șochează. De regulă, incidentele au un impact minor: ele constau în expresii improprii și expunerea unor forme stridente de incultură. În acest an, niciun asemenea discurs n-a mai atras atenția. Toate, câte vor fi fost, au fost eclipsate de incidentul de la SNSPA. Un grup de susținători AUR a tulburat deschiderea anului universitar, făcând propagandă politică printre studenți, distribuind pliante în care îi îndemnau să își abandoneze studiile și să se înscrie în partidul lor și având un comportament agresiv față de cadrele didactice. Este o încălcare flagrantă a legilor care interzic propaganda electorală în școli. Ilegalitatea a fost asumată de conducerea formațiunii politice, care a afirmat că a autorizat și susține grupul de propagandiști turbulenți pe care i-a trimis la SNSPA.

Pe rețelele sociale și la tv, AUR amenințase cu o zi înainte că va provoca un asemenea incident. Totuși, conducerea SNSPA a decis să nu blocheze accesul nimănui la festivitate, pe considerentul că universitățile reprezintă un spațiu al libertății de exprimare și de gândire. Dar toate libertățile – și aceasta în mod special – trebuie folosite responsabil și fără a încălca legea. Agresivitatea, intimidarea și intoleranța nu pot fi promovate în numele drepturilor constituționale și al libertății de expresie.

Legea educației interzice propaganda politică în școli, dar nu stabilește și pedepse pentru încălcarea acestei interdicții. Reprezentanții formațiunii politice extremiste au considerat că legea este opțională, dacă nu stabilește sancțiuni. Dar incidentul de la SNSPA nu reprezintă un fapt izolat.

Agresivitatea și intimidarea au fost folosite de AUR și în parlament. Politicieni din mai toate partidele au fost urmăriți pe holurile clădirii, au fost insultați și agresați. Dintr-o proastă înțelegere a libertăților politice, dar și pentru a nu părea slabi în fața propriului electorat, cei din alte partide au preferat să minimalizeze incidentele, iar acestea au rămas fără urmări penale. Consecința este că azi partidele importante evită să vorbească despre derapajele antidemocratice și anticonstituționale ale formațiunii extremiste. Și nici despre corelarea agendei acestui partid cu propaganda rusească, anti-europeană și, de fapt, antinațională. Intimidarea a avut succes în parlament.

Există și un calcul politic. Istoria recentă și sondajele arată că ponderea electorală a extremismului în România este, în funcție de context, între 10 și 25%. Ca PRM sau PPDD, nu cu mult timp în urmă, AUR atrage acest electorat, greu accesibil partidelor mari. Când PSD-ul condus de Dragnea a vizat acest public, a fost părăsit de o mare parte a electoratului de centru și, ulterior, a obținut cele mai puține voturi de la înființare. Așadar, pe hârtia cu procente electorale, calculul politic arată culoare separate. Și, întrucât nu au o ofertă pentru electoratul extremist, celelalte partide preferă să îl ignore, la fel ca și pe reprezentanții săi politici. Faptul că partidele mari au propriile vulnerabilități – corupție și incapacitate administrativă – agravează tabloul global. Însă, când tragem linia, asta înseamnă să ignore propagarea unui discurs al urii și să tolereze intoleranța.

Mass media, o parte, și mediul universitar au punctat derapajele antidemocratice și șovinismul care își face astfel loc în viața publică. În replică, reprezentanții AUR, fără a avea alte argumente, recurg la agresivitate și intimidare, încercând să le reducă la tăcere, cum au făcut și cu partidele politice.

Incidentul de la SNSPA a fost replica acelui partid la un șir de articole și intervenții în media ale cadrelor universitare de acolo în care erau demonstrate corelarea politicii AUR cu liniile propagandei rusești, glorificarea legionarismului, promovarea unui discurs antidemocratic și anticonstituțional, șovin și xenofob. Nu toate vizau în mod direct AUR. Unele erau despre promovarea intereselor rusești sau despre neofascism, dar liderii AUR s-au simțit vizați. Au fost mai multe articole de analiză și cercetări științifice, apărute în spațiul public. Sub semnătura rectorului SNSPA, Remus Pricopie, revista Cultura a publicat câteva asemenea articole, unele dintre ele fiind preluate de zeci de alte publicații.

Calea legală, dacă reprezentanții AUR s-ar fi simțit lezați de afirmațiile din aceste articole – de ex. că liderul partidului este declarat persona non-grata în mai multe țări europene – ar fi fost formularea unui drept la replică. Revista Cultura și celelalte platforme media care au publicat articolele și-ar fi îndeplinit obligația legală de a publica un asemenea mesaj, dacă el ar fi îndeplinit condițiile legale. În schimb, liderii AUR au preferat acțiunea în afara legii și intimidarea în locul argumentelor.

Incidentul de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative a avut reacții ample. Alte universități și Academia Română și-au exprimat îngrijorarea față de încălcarea autonomiei universitare și față de încălcarea flagrantă și asumată a legii de către un partid reprezentat în Parlamentul României. Mass media a preluat și a distribuit aceste mesaje. Dar politicienii de la AUR nu și-au revizuit comportamentul, nu au prezentat scuze publice și nu și-au exprimat intenția de a se limita pe viitor la acțiuni în cadru legal. Intimidările și agresivitatea vor continua. Ele sunt chiar elementele care definesc AUR ca partid politic, care, de la înființare, nu a putut propune nimic altceva.

Poate că AUR reprezintă doar o mică parte a electoratului. Poate că peste 5 sau 10 ani, după cum arată istoria recentă, acel public va fi reprezentat de alte sigle electorale și alte personaje. Dar violența în viața publică riscă să devină cronică atât timp cât nu este expusă și demontată ca bazându-se pe fals și manipulare. Toate acestea riscă să se propage și să se amplifice. Un discurs împotriva interesului național, plasat – năucitor – sub masca unui naționalism atroce. Un comportament abuziv și iresponsabil camuflat – ca de atâtea alte ori – sub masca valorilor creștine. Un bullying politic justificat – paradoxal – prin libertatea de expresie.


Comunicatul Academiei Române:

Conducerea Academiei Române a luat cunoștință cu profundă îngrijorare de evenimentul deosebit de grav petrecut în campusul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București cu ocazia deschiderii anului universitar 2023-2024: activiști ai partidului AUR au pătruns în incinta universității și au împrăștiat manifeste politice care îi îndemnau pe studenți să renunțe la studii și să se înscrie în partidul respectiv. Distribuirea în spațiul universitar de către un partid politic a unor pliante cu conținut politic, care blamează explicit personalități universitare pentru activitatea lor academică, îndemnul adresat studenților de a abandona studiile și de a lua atitudine politică împotriva propriei universități sunt acțiuni politice inacceptabile într-o societate democratică.
Atragem atenția că, potrivit legii, spațiile universitare și academice sunt destinate în mod exclusiv învățăturii, educației și cercetării și că orice acțiune de propagandă politică este strict interzisă.
Academia Română condamnă încălcarea gravă a spațiului universitar și a libertății academice printr-o manifestare politică de o extremă gravitate, un atac la independența universitară care trimite la forme de acțiune politică și ideologii ce păreau revolute.
Ne manifestăm solidaritatea academică și colegială cu profesorii, studenții și angajații SNSPA și suntem conștienți că toți cei care iubesc democrația și buna funcționare a instituțiilor statului nostru trebuie să vegheze ca astfel de derapaje grave de la legile țării să nu se mai producă

Comunicatul SNSPA:

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: “George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților”

Comunicatul Universității București:

Comunicat de presă al Consiliului de Administrație al Universității din București – UniBuc – Universitatea din București

SPOT MEDIA:

Comandourile AUR și furia societății. Pericolul neolegionar – spotmedia.ro

DIGI24: Interviu cu rectorul SNSPA, Remus Pricopie:

INTERVIU. Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Legionarii făceau propagandă politică în școli la fel cum face astăzi AUR | Digi24

Nicu Ilie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.