Istoria Transilvaniei de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan

Apărut în anul 2014, în limba română, la editura  Cluj Napoca, volumul Istoria Transilvaniei este o carte complexă în care sunt adunate toate bucuriile și suferințele trăite de-a lungul timpului de mai multe popoare: români, maghiari, germani, evrei etc.  Volumul a fost tradus în limba italiană de Floarea Maria Pop, cu sprijinul Centrului Cultural Italo – Român din Milano, editura Rediviva, proiect editorial susținut de Institutul Cultural Român din București, prin programul de traduceri TPS.

Calitățile incontestabile ale celor doi istorici, Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan, precum și documentarea minuțioasă a locului, fac din acest volum nu numai o carte de istorie, ci și un adevarat patrimoniu cultural. A vorbi despre istoria unui loc nu înseamnă doar să așterni pe hărtie documente și memorii colective. În paginile volumului este vizibilă nota de subiectivism a autorilor, iar modul în care ne sunt prezentate evenimentele oferă o imagine clară a valorilor și a tradițiilor locuitorilor Transilvaniei, dar și o dovadă vie a unui ținut construit pe stâlpii comuni ai mai multor civilizații. Cu alte cuvinte, întregul volum este o incursiune în trecutul tumultos al Transilvaniei, un ținut al multiculturalismului în care fiecare popor și-a lăsat amprenta. Așa cum susțin autorii, ținutul Transilvaniei este singurul loc din Europa în care o biserică bizantină este situată lângă o bazilică romanică, lăngă o biserică gotică și alta barocă. Singurul loc în care un locaș de cult ortodox este vecin cu unul greco-catolic, cu altul calvin, cu unul romano-catolic, luteran sau unitarian.

Istoria Transilvaniei este un volum complex și captivant care atrage cititorul încă de la prima pagină. Dincolo de multitudinea de date istorice, volumul oferă cititorilor o priveliște fascinantă a locului prin imagini surprinzătoare ale elementelor culturale, prin fotografii ale unor personalități istorice importante și hărți.