Vara 2020 în România. Note de observație

 |Material realizat de un grup de studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București |

Calafat. Malul Dunării, Oltenia rurală. Bătrânii, unii speriați, alții resemnați, au făcut față acestei perioade limitând contactul cu alte persoane și drămuind puținele măști pe care și le-au permis. Cât despre necesara apa curentă, ea a rămas, ca și canalizarea, o promisiune deșartă a fiecărei campanii electorale.
Odată cu venirea anotimpului cald, sătenii au avut alte priorități, căci sezonul muncilor agricole a început, iar pandemia a fost lăsată în plan secund. Mesajele neclare și adesea contradictorii venite din partea reprezentanților statului au creat un val de neîncredere în rândul oamenilor, politizarea extremă a subiectului pandemiei și lupta constantă între opoziție și actuala putere accentuând în mentalul colectiv impresia că virusul este mai degrabă folosit ca paravan al intereselor și al jocurilor politice.
(Text și imagine: Mădălina-Ioana Coadă)

Brașov. După mai bine de 6 luni de la apariția infecțiilor cu Covid-19 în Romania, toată lumea își dorește „să fie ca înainte”. Ce înseamnă „să fie ca înainte”? Înainte de măștile purtate atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, înainte de distanțarea socială impusă pentru protejarea ta cât și a celorlalți, înainte de grupurile restrânse, înainte de grijile pe care orice om și le face în momentul în care vrea să plece în vacanță sau să se întoarcă acasă, înainte de decăderea tuturor afacerilor. Revenirea la viața fără Coronavirus.
(Text și imagine: Tina-Nicoleta Cîmpureanu)

Târgu Jiu. De pe data de 15 mai nu s-a mai ținut cont de normele de protecție. Terasele sunt pline, oamenii nu poartă masca și stau și câte 10 la o măsuță. Nici în mijloacele de transport în comun nu se respectă distanțarea. În mall oamenii țin masca sub bărbie, iar în magazinele micuțe, de cartier, nici măcar nu se mai intră cu mască.
Am un prieten bolnav de Covid-19. Mi-a spus că la spital dormea cu masca pe față, pentru că îi era frică să nu ia alți microbi. Și mi-a mai spus că pacienții sunt tratați cu indiferență.
(Text și imagine: Daria Floroiu)

 

Mădălina-Ioana Coadă, Tina-Nicoleta Cîmpureanu și Daria Floroiu sunt studente
la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București (anul I de studii).
Coordonator: Aurelian Giugăl

Lasă un răspuns