Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » România Mobilementary. Voci, povești, autoreprezentări

România Mobilementary. Voci, povești, autoreprezentări

Sunt dinamici și mulți îi consideră superficiali. Sunt creativi și puțini înțeleg cum își aleg zonele de interes și de acțiune. Sunt adesori intoleranți și radicali și li s-a pus eticheta de răsfățați. Se folosesc de tehnologia smart și de canalele de sharing pentru a face propriile decupaje, selecții și arhive ale realității și vieții. Prin ei – dinamici, creativi, colaborativi – „România Mobilementary” poate fi element în procesul de autoreprezentare, într-un sat global în care digitalul și noile media sunt esența conectivității. Imagini, voci, idei, povești, prezentări, declarații. Pe scurt: o practică artistică într-un demers de sociabilitate.

„România Mobilemantary” își propune să consolideze relația personală a tinerilor cu mediul social, ca proces cultural și ca formă de educație. Desfășurate ca demersuri incipiente de cercetare artistică, exercițiile urmăresc identificarea și formalizarea prin storytelling vizual a elementelor consitutive ale realității înconjurătoare, ca o cale de a le valoriza sau de a le trece într-o agendă mentală de deziderate privind ameliorarea mediului social. Bazate pe „a vedea”, „a înțelege”, „a spune mai departe”, cercetarea artistică și conturarea identității locale sunt experiențe care au capacitatea de a regla autopercepția și autoreprezentarea. Iar aceasta poate fi baza incluziunii tinerilor în comunități și grupuri de apartenență, fie că sunt cele prezente, fie că sunt cele viitoare.
Pe parcursul programului, participanții realizează, sprijiniți și asistați de echipa de proiect, exerciții documentare despre realitățile care îi înconjoară. Arhivarea și vizionarea în comun a unei colecții finale de filme care reflectă realități specifice și, poate, mai puțin cunoscute, contactul cu moduri diferite de a vedea lucrurile și de a te raporta la ele sunt, în cele din urmă, și căi de învățare și de acceptare a „celuilalt”. Participă la program tineri din localitățile Bazna (Sibiu), Berința-Copalnic-Mănăștur (Maramureș), Osica de Sus (Olt), Vidra (Vrancea).
„România Mobilemantary” este un proiect implementat de Fundația Culturală Augustin Buzura și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

VEZI ÎN FORMATELE ACTIVE DE MAI JOS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.