Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Expoziția „Piețe din Europa și istoriile lor” în Georgia

Expoziția „Piețe din Europa și istoriile lor” în Georgia

Expoziția „Piețe din Europa și istoriile lor”, constituită din fotografii realizate cu drona de antropologul Cătălin D. Constantin, își continuă itinerariul început acum un an. Georgia este a opta țară care găzduiește expoziția. Între 28 mai și 10 iunie, fotografiile s-au aflat pe simezele Muzeului Național din Tbilisi, urmând ca în iulie să-și continue periplul georgian în localitatea Batumi, al doilea oraș al țării și port la Marea Neagră. Întinse pe aproape zece ani, eforturile autorului au avut ca rezultat expoziția amintită și un volum-obiect, „Orașe în rezumat”, Editura Peter Pan Art, 2018, cu fotografii și istorii din diferite orașe europene, un eseu filmic de 30 de minute, numeroase ateliere și conferințe pe această temă, susținute la universități și muzee din mai multe țări europene, precum și site-ul bilingv adresat publicului larg www.intothesquare.org. O expoziție care pune alături imagini de sus ale unui număr mare de piețe europene din orașe și țări diferite, construind un fir roșu al acestora, reprezintă un demers inedit.

La vernisajul de la Muzeului Național din Tbilisi, Radu Horumbă, ambasadorul României în Georgia, a subliniat oportunitatea culturii române de a-și demonstra deschiderea către patrimoniul cultural european, cu prilejul președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Expoziția lui Cătălin D. Constantin ar putea fi un pas în extinderea relațiilor bilaterale româno-georgiene, de la domeniul economic la cel cultural. Vernisajul s-a bucurat de prezența ambasadorilor și a numeroșilor membri ai corpului diplomatic, printre care și reprezentantul Uniunii Europene în Georgia.

Publicul s-a putut delecta cu fotografiile diferitelor piețe europene surprinse de drona pe care Cătălin D. Constantin a ridicat-o atât în locuri bine cunoscute, cât mai ales într-unele mai puțin faimoase. Piețe celebre din capitale cunoscute, de la marginile geografice ale Europei, Lisabona și Istanbul, sunt puse în expoziție alături de piețe anonime, dar nu mai puțin interesante, precum cele ale așezărilor aromâne din munții Pindului, cu miticul lor platan în centru, plantat acolo secole în urmă, chiar la întemeierea localității. Fiecare fotografie este însoțită de o poveste reprezentativă pentru locul respectiv. Curatorul Muzeului Național din Tbilisi, Lika Mamatsashvili, a precizat că, după o săptămână de la vernisaj, expoziția deja întrunise aproape o mie de vizitatori.

La vernisaj a participat și criticul de teatru Cristina Rusiecki care a surprins punctele comune, dar și cele disjuncte între perspectiva antropologului și cea a omului de teatru, cel din urmă, interesat cu precădere de relațiile inter-umane: „În teatru, tensiunea este evidentă pentru că produce drame. În teatru, autorul încearcă să dilate perspectiva asupra detaliului cât de mult poate pentru a sesiza dinamica interioară care generează acțiunile. În expoziția lui Cătălin D. Constantin, se întâmplă viceversa. Ochiul său vizează perspectiva îndepărtată. Spațiul este văzut de deasupra. De acolo descoperă punctele comune responsabile nu de dramă, ci de… armonie”.

La rândul său, autorul expoziției a insistat pe liniile de continuitate care leagă piețele europene. De altfel, Cătălin D. Constantin, prodecan al Facultății de Litere din Universitatea București, și-a explicat pe larg teza cu prilejul conferinței „Piața, loc simbolic al orașelor”, susținute la Universitatea de Stat Suhumi: „Povestea piețelor europene e legată printr-un fir istoric continuu de antichitatea greacă, unde apare plateia, apoi agora. Piața urbană e specifică Europei, pentru că o continuitate atât de lungă nu e prezentă în celelalte culturi, chiar dacă și acolo există piețe, unele mult mai mari decât în Europa. Europa a inventat piața, a dezvoltat-o ca formă arhitectonică, încărcând-o de multiple înțelesuri antropologice, pentru a o exporta în întreaga lume, cu precădere în perioada colonială.”

Oprirea pe care expoziția „Piețe din Europa și istoriile lor”, organizată cu sprijinul Ambasadei României în Georgia și al Ordinului Arhitecților din România, a făcut-o la Tbilisi va fi urmată, din 10 iulie, de simezele de la Batumi, unde expoziția va însoți aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Estic dintre UE și țările din fosta URSS ce aspiră să adere la Uniunea Europeană. Apoi, fotografiile lui Cătălin D. Constantin sunt așteptate să revină în Grecia și apoi la celălalt capăt geografic al Europei, în Spania, pentru noi expuneri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.