Mihail Sebastian, Accidentul

 

Mihail Sebastian, Accidentul, prefata de Aureliu Goci, Biblioteca pentru toti, Editura Minerva, Bucuresti, 2007, 12,89 lei

 

Romanul cel mai problematic din punctul de vedere al travaliului (un prim draft a fost pierdut, apoi reconstituit cu multa dificultate), Accidentul este scrierea cea mai kitsch a lui Sebastian, rivalizand in aceasta privinta doar cu cateva pagini din Orasul cu salcami.

Reclama la schi, ca sport terapeutic, romanul ar fi fost, fara episodul gotic al lui Gunther Grodeck (care focalizeaza cel mai bine intentiile artistice ale cartii), cu totul insuficient – o nuvela de almanah . Ceea ce si este, doar ca mai lunga: expunerea intimitatii personajelor are o bataie de patetism conventional, romanul e o reflectare (scriere in genul) a unei literaturi mondene, de consum, de magazine.

Partea de roman al geloziei (vezi Proust, Camil Petrescu, Holban), altfel una din secventele reusite, nu functioneaza precum la ceilalti ca analitica per se. Are valoare contrapunctica in regim de PR: crearea unei probleme in trecutul lui Paul pe care relatia cu Nora, in combinatie eficienta cu vacanta de schi, sa o tamaduiasca. 

Accidentul  e cartea cea mai tiparita a lui Sebastian. Editia de fata preia tabelul lui Simion Mioc dintr-o editie BPT mai veche si inoveaza printr-o prefata evitabila a lui Aureliu Goci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>